Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Choď na obsah Choď na menu
 

 




Bavlna, vlna alebo akryl? Ktorú priadzu si mám vybrať?

18. 11. 2020

Vo svete háčkovania a pletenia je veľmi široký výber priadze a niekedy sa je ťažko rozhodnúť aký typ priadze si vybrať či bavlnu, vlnu, akryl alebo kombináciu viacerých druhov?

Tu je malá pomôcka na vysvetlenie troch najdôležitejších priadzí!

 

Bavlna:

Bavlna je rastlinný produkt. Sú to dlhé vlákna medzi ktorými je málo vzduchu, je to trošku ťažšia priadza ale to ju robí práve veľmi odolnou priadzou a silnou pri výrobe hračiek, doplnkov, letných tašiek .... Udrží málo tepla, preto sa hodí na letné oblečenie. Je príjemná na nosenie a to je dôvod prečo bavlnu volia ľudia s alergiami a citlivou pokožkou.

 

 



 

 

Vlna:

Vlna je živočíšny produkt, je najprirodzenejšia a najdostupnejšia z prírodným materiálov. Získava sa spracovaním srsti zvierat, ktorá sa strihá alebo vyčesáva. Najčastejšie používaná vlna je z oviec, merino oviec, kašmírových kôz, angorských králikov , angorských kôz , lamy alpaky a noriek.

Jej veľkou výhodou je práve jej hrejivosť no zároveň vzdušnosť. Má veľmi dobré termoregulačné a antibakteriálne vlastnosti.

Nevýhodou môže byť trošku horšia znášanlivosť na extra citlivú pokožku a väčšia zrážanlivosť pri nesprávnom praní. Kašmírový  svetrík nemôžete len tak hodiť do pračky! J

 

 


 

 

Akryl:

Nie je živočíšny ani rastlinný produkt. Je to syntetická priadza a preto býva často výrazne lacnejšia. Táto priadza si zachováva svoju farbu dlhšie ako prírodné priadze ako aj tvar. Má väčšiu farebnú škálu odtieňov. Je užívateľky veľmi príjemná, vplyvom nových technológií spracovania už nepôsobí tak veľmi umelo a synteticky ako niekedy, má ľahkú údržbu, dá sa prať v pračke na nižšie teploty.  No však je to umelý materiál.

 

Všetky druhy priadzí môžete nájsť v našom obchodíku :  www.nevenart.sk